Hout buiten
Hout aan de gevel staat bloot aan weer en wind. Door het goed te onderhouden kan het tientallen jaren mee. Jaarlijkse controle en een geregelde schilderbeurt zijn daarom heel belangrijk. Het schilderen van gevelhout is een klus die de nodige voorbereiding en aandacht vraagt.

Hout gaat ‘werken’ als het blootstaat aan vocht en temperatuursschommelingen; het hout zet uit en krimpt. De verf moet enerzijds voldoende aan het hout hechten, zodat het hout wordt beschermd tegen het binnendringen van vocht. Anderzijds moet de verf elastisch genoeg zijn, zodat het voldoende mee krimpt en uitzet met de ondergrond.

Aantasting van de verf kunt u voorkomen door minstens eenmaal per jaar het houtwerk aan de gevel goed schoon te maken met water. U kunt bijvoorbeeld bij het ramen zemen deuren en kozijnen meenemen. Verwijder algen, mos, vogelpoep en klimplanten. Controleer verder eens per jaar of er geen scheuren, barsten of blaren in het schilderwerk zitten. Vooral de liggende delen (de zogenaamde onderdorpels van kozijnen en deuren) moet u controleren.

Hout binnen
Hout heeft binnenshuis veel minder te lijden dan hout buiten en de verflaag heeft vooral een decoratieve waarde. Maar ook binnen kan er vocht in het hout terechtkomen.