Vergulden
Het Nederlandse klimaat vraagt om de beste kwaliteit bladgoud: 23,75 karaat goud waaraan ook platina is toegevoegd. Bladgoud is zeer dun. De dikste kwaliteit die wordt gemaakt is het zogenaamde Sphinx goud, waarbij van 19 gram goud 1000 velltejs van 8×8 cm worden geslagen. Veel mensen beseffen niet wat er allemaal vooraf moet gebeuren, voordat er buiten verguld kan worden. Vooral de voorbereidingen van de ondergrond en het uitvoeren van de verguldwerkzaamheden bepalen uiteindelijk de prijs van het werk.

Historie
Blaadjes bladgoud worden geplakt op een weinig klevende ondergrond. Als we terug gaan in de tijd, dan komen we in oude literatuur de meest uiteenlopende methodes tegen om bladgoud op een ondergrond aan te brengen. Begin 1800 bereidde men van gekookte lijnolie een kleefmiddel voor bladgoud. Enkele tientallen jaren later kwam er een kant en klare oliemixtion op de markt. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen de eerste waterverdunbare producten.

Voorbewerking
De ondergrond moet, vóór het vergulden, eerst met een buitenduurzaam verfsysteem worden voorbehandeld. Er wordt nog wel eens gedacht dat het bladgoud ook aan de ondergrond bescherming biedt. Dit is onjuist. Bladgoud is daar veel te dun voor. Wanneer er problemen ontstaan in het verguldoppervlak dan is dat bijna altijd te wijten aan een foutieve voorbewerking van de ondergrond. De problemen ontstaan meestal van binnen uit het vergulde object. Bij metalen objecten moet men ook nog een rekening houden met de mogelijkheid van contactcorrosie. De verflagen die worden aangebracht dienen tevens als isolatielaag tussen het metalen oppervlak en het bladgoud.

Hedendaagse verguldmethode
Door ons wordt de Instacoll methode het meest gebruikt. Dit systeem bestaat uit een basislaag en een activator. De basislaag wordt na droging met activator opgeweekt totdat deze exact de juiste kleefkracht heeft om hoogglanzend bladgoud te plakken. Bij de Instacoll methode is de vergulding direct weervast en minder kwetsbaar.